Man siger ofte at hunden er menneskets bedste ven og i mange tilfælde passer det. Når du kommer hjem til dit kæledyr, står det altid klar til at løbe dig i møde. Dit kæledyr er aldrig sur på dig, selvom du lige har skældt dem ud over noget de har gjort. Studier har vist at dyr kan fungere for mennesker med eksempelvis desperation eller angst. Dette er en af grundende til at vi som mennesker er begyndt at tænke mere og mere over dyrenes følelser, og skabe et godt liv for dem. Når man snakker om dyrevelfærd, så kiggere man mere ind i stressniveauet hos dyret, om det er bange, sulten eller skadet. Vi vil alle gerne passe bedst muligt på vores bedste ven, og vi har derfor lavet et par tips til hvordan du får det gladeste kæledyr.

 

Gør dit hjem til et rart sted at være

De fysiske rammer er essentielt for at gøre dit kæledyr glad. Der er flere elementer i forhold til hvordan du kan sikre dig gode fysiske rammer, der skaber frihed og glade for dit kæledyr. Et af de vigtige ting, er at dit kæledyr har nok plads. Det er forskelligt fra dyr til dyr og art til art, hvor meget plads de kræver. Men uanset om du har en lille kat eller en stor hun, så er det vigtig at de har følelsen af ikke at være lukket inde hele tiden. Dyr kræver frihed og bevægelse for at være glade. Hvis et dyr ikke kan få lov til at bevæge sig, så kan den hurtig komme til at kede sig, hvilket kan resultere i at den begynder at ødelægge ting. Hvis du bor i en lejlighed, skal du derfor tænke over hvilket et kæledyr du har plads til. Et rigtig godt kæledyr at skaffe sig til hvis man bor småt og måske har en travl hverdag, er fisk. De kræver ikke den store plads eller beskæftigelsen, men er stadig noget at komme hjem til, som kræver foder og omsorg. Det er vigtigt at huske på at fisk også har brug for plads. Så hun du gerne vil have mange fisk, så er det vigtig at du snakker med en dyrehandler i forhold til hvilken størrelse akvarier, der passer til den mængde og type fisk du gerne vil have. Hvis du til gengæld bor i hus, så har du ofte mere plads til et lidt større kæledyr. Du vil derved nemmere kunne have en hund, da der vil være nok plads til at kunne bevæge sig i løbet af dagen, og have en have som den kan løbe ud i.

 

Giv dit dyr omsorg og underholdning

Dit kæledyr har brug for kærlighed og omsorg. Det er nemlig alt afgørende for om det har det godt. Du skal være med til at give den positive omgivelser og opmærksomhed ved at være der for dem. Det er essentielt at du vil tilbringe tid med dit dyr, hvor du kæler og klapper den eller går en masse lange ture. Det er meget forskelligt fra race til race hvor meget dit dyr skal beskæftiges. Inden du finder det kæledyr og type race, så undersøg om dyret er meget aktivt og derfor har brug for at lave en masse. Hvis du ikke har tid i din hverdag til at holde den aktiv, så skal du vælge en anden race. Det er ikke hun hunde der kræver underholdning og omsorg. Din kat har mindst lige så meget brug for at bliver underholdt, eller mærke kærlighed for dens ejer. Hvis du har en indendørs kat, så er det yderst vigtig at du har masser af katte legetøj, så den kan underholde sig selv, når du ikke er hjemme. Der findes mange forskellige legetøj der kan underholde din kat. En af de rigtig populære underholdningsredskaber til en kat er et kradsetræ. Det har nemlig mange funktioner, der kan gøre at din kat er underholdt i land tid, hvor den samtidig bruger hjernen lidt og derved gør den fysisk træt. Du kan også gøre godt i at købe en lege mus eller bold, som den kan løbe lidt rundt efter. Det er selvfølgelig ikke kun hunde og katte der har brug for underholdning. En gnaver er nogle af de dyr der er allermest aktiv. Det kan derfor være en god ide at købe et hjul, som den kan løbe rundt i eller en lille legebold, som den kan skubbe rundt med snuden.

 

Sikre dig et sundt dyr

Den sidste ting, som vi vil komme ind på, der kan være med til at sikre dig et glad kæledyr er dens sundhed. Dit kæledyrs sundhed er altafgørende om den har det godt. Der er mange måder hvorpå du kan give dit kæledyr et sund liv. Det kan blandt andet være en aktiv hverdag, så den får bevæget sig det den skal. Ligesom vi mennesker skal bevæge os et bestemt antal minutter om dagen, så gælder der det samme for et dyr. De indtager også mad, og hvis du ikke fået gået med dem nok eller at de ikke har friheden til at bevæge sig, så kan du risikere at dit kæledyr bliver overvægtig. Der kan følge relativ mange genere med overfor for dyr, som man nødvendigvis ikke tænker over i hverdagen. Det kan eksempelvis være at din hun får et dårlig knæ fordi den har for tung en belastning, til hvad den kan holde til. En anden ting der også har betydning for dit kæledyrs sundhed, er den mad den indtager. Det kan godt være at din hun bliver ekstra glad, når den for serveret rester fra ens aftensmad. Og hvem ville ikke blive ekstra glad for at få serveret noget man aldrig ellers ville få lov til. Det kan derfor være rigtig svært at lade vær med at give dit dyr rester, men det kan have en negativ effekt på dens helbred. Det kan eksempelvis gå ud over vægten, da den ikke er vant til så fedtrig mad som vi mennesker får serveret. Derudover, kan det også have en stor betydning for pelsen, da den ikke får de næringsstoffer der vedligeholder og plejer pelsen. Du skal derfor sikre dig at du giver dit dyr det bedste mad, så det forholder sig sund. Selv indenfor hundefoder findes der stor forskel på kvalitet. Det kan være dit dyr kræver noget ekstra og det er derfor en god ide at sætte dig ind i hvad netop dit kæledyr har brug for af næring.